Den kommer plötsligt, den kommer oannonserat och den kommer alltid objuden. Vinterkräksjukan dyker upp i de flesta svenska hushåll och drabbar speciellt familjer med barn som går i förskola. Frågan är om man kan skydda sig och om den går att bli av med? Det går och så blir du snabbast kvitt vinterkräksjukan och så kan du helt slippa att se den slå rot innanför din dörr.
Vinterkräksjukan är en åkomma som orsakas av calicivirus och den sprids genom kontakt med smittade människor, via mat - eller dryck som hanterats av sjuka personer eller via mat eller livsmedel som inte sköljts av eller tvättats noggrant. Det senare är speciellt vanligt vid frysta hallon som - vid uppvärmning - inte nått en temperatur om minst 70 grader.
Vinterkräksjukan är vanligast förekommande under vintern, men den är inte exkluderat till just detta halvår utan kan komma egentligen när som helst. Det handlar för vuxna mest om diaréer, medan det för barn brukar yttra sig i kräkningar. Till detta kan man sedan - oavsett ålder - även addera magsmärtor, feber, huvudvärk och en allmän smärta i kroppen.
Det enda positiva med vinterkräksjukan är att den går över ganska snabbt och att man normalt är på fötter redan efter något dygn. Det negativa - och något som många småbarnsföräldrar fått uppleva - är att den kan göra omtagningar. Det vill säga: det finns ingen garanti att den inte kommer tillbaka.
Det enda som egentligen hjälper mot vinterkräksjukan är att man är aktsam med den egna hygienen. Tvål och vatten är de bästa vännerna man har i samband med att vinterkräksjukan går. Tvätta alltid händerna i samband med toalettbesök. Tvätta alltid i samband med matlagning och gör det till en vana att alltid tvätta av händerna då du kommer hem.
Du kan även använda handsprit - även om det mest visat sig ha en mer psykosomatisk effekt. Handspriten gör rent händerna från bakterier, men de tar inte bort viruset som skapar vinterkräksjuka. Tvålen ska vara flytande och en annan bra väg är att hela tiden se till att använda rena handdukar.
Gällande textilier så bör man vara noggrann och tvätta lite oftare än normalt - i synnerhet så är detta ett måste om vinterkräksjukan funnits i huset. I samband med detta så ska man - naturligtvis - även se till att rengöra och städa. Det gäller då hela hushållet och hela bostaden, men särskilt viktigt är det att saker som man haft direktkontakt med rengörs grundligt. Lysknappar, fjärrkontroller och exempelvis knivar eller annat med handtag - räcken, dörrar och ledstänger. Tandborstar kan med fördel bytas ut mot nya.
En våt dröm vore naturligtvis att kunna ta en tablett eller en spruta och slippa drabbas av vinterkräksjukan. Hittills så är detta dock bara en dröm. Forskare världen över - det är definitivt inget svenskt problem - jobbar med att hitta vaccin som ska erbjudas, men ännu har man bara hittat hjälp mot vissa grenar av viruset. Dock så spår man att detta ska vara löst inom en femårsperiod. Det skulle vara väldigt tacksamt sett till att vissa grupper faktiskt svävar i livsfara i samband med vinterkräksjukan - äldre, sjuka och spädbarn kan drabbas hårdare och det är också därför som sjukhus blir extra känsliga.
Kan man då på annat sätt förebygga att drabbas eller förhindra att andra smittas? Som sagt: tvål och vatten är den bästa medicinen mot vinterkräksjuka. Man kan även försöka använda sig av exempelvis luftrenare - om man nu har tillgång till en sådan - samt att vädra ur bostaden efter att ha drabbats. Tänk även på att man ska hålla en viss inkubationstid i syfte att undvika att smitta andra. Kort sagt: håll dig hemma en extra dag om du smittats. Det är bra för alla.
Caliciviruset är listigt och svårt att lura. Vissa har bättre motståndskraft än andra och det är också den enkla förklaringen till varför en del aldrig drabbas i samma omfattning som andra.
Tappa Kilon är en guide om hälsa, skönhet, mat och träning.
Namnet på sajten låter kanske hårt, men vår tanke är absolut inte att hetsa någon att gå ner i vikt, utan vi vill helt enkelt komma med tips om hur man kan leva ett mer hälsosamt liv.
I vår blogg hittar du ytterligare tips om hur du kan må bättre i vardagen. Det kan vara allmänna skönhets- och träningstips, intressanta artiklar om plastikkirurgi eller det senaste inom yoga-världen.
Mycket nöje och trevlig läsning!